Health & Wellness

Turkey, potatoes and nuts! Which Thanksgiving foods are lower in calories?

Thanksgiving's favorite foods — all of them will make you say, yum! How can you eat what you love without overloading on calories?

Closed Captioning
apply | reset x
font
size
T
T
T
T
color

Pumpkin or apple pie: Which Thanksgiving treats are lower in calories?

Play Video - 4:25

Pumpkin or apple pie: Which Thanksgiving treats are lower in calories?

Play Video - 4:25

More video

You can automatically trim some calories by reducing the serving size or “lightening” up a recipe if you choose. Some calorie mindfulness can make the difference between a wonderful feeling of after-meal contentment and an over-full sense of discomfort.

Test your nutrition know-how with these Thanksgiving favorites.

RELATED: Which diet plan works best for YOU? Match these to your eating style

Which one is lower in calories?

Shutterstock
Go for the cheese and crackers over the nuts.

1. 1/2 cup dry roasted mixed nuts OR cheese and crackers (1.5 oz cheese and 4 whole wheat crackers)

Answer: cheese and crackers (320 cals) vs. nuts (410 cals)

2. 5 ounces of wine (red or white) OR a 12-ounce bottle of beer

Answer: 12 ounces of beer (150 cals) vs. wine (120 cals)

3. White dinner roll OR corn bread (tennis ball size)

Answer: dinner roll (135 cals) vs. corn bread (190 cals)

4. Mashed white potatoes OR mashed butternut squash (1 cup made with margarine and whole milk)

Answer: butternut squash (170 cals) vs. potatoes (240 cals)

5. White meat turkey OR lean pork tenderloin (5 oz serving)

Answer: turkey (195 cals) vs. pork tenderloin (250 cals)

6. Bread stuffing with vegetables OR macaroni and cheese (1 cup)

Answer: mac and cheese (280 cals) vs. stuffing (320 cals)

7. Cranberry sauce OR apple chutney (1/2 cup)

Answer: cranberry sauce (110 cals) vs. chutney (160 cals)

7. Sweet potato casserole with marshmallows OR green bean casserole (1 cup)

Answer: green beans (150 cals) vs. sweet potatoes (350 cals)

8. Pumpkin pie OR apple pie (1/6 of a pie)

Answer: pumpkin pie (300 cals) vs. apple pie (450 cals)

Madelyn Fernstrom Ph.D is NBC News Health and Nutrition Editor. Follow her on Twitter @drfernstrom.

TOP